Hyvä illanviettopaikka on viihtyisä ja toimiva

Illanviettopaikat kilpailevat asiakkaistaan monin eri keinoin. Jos ihmiseltä kysytään, miksi hän on valinnut jonkin tietyn paikan, vastauksissa toistuu hyvin usein joko paikan tunnelma tai viihtyisyys. Näihin seikkoihin yökerhot pyrkivät vaikuttamaan monin keinoin, joista tärkeimpiä ovat valaistus, värit, sisustusmateriaalit ja kalustus. Vaikka tunnelma syntyy pääasiassa ihmisistä ja musiikista, on tiloilla huomattavan suuri merkitys.

Valaistus on tärkeässä roolissa tunnelman luojana
Oikeanlaisella valaistuksella saadaan aikaan ihmeitä, kun taas esimerkiksi liian kirkas tai valkoinen valo tappaa tunnelman hetkessä. Tämän ilmiön voi hyvin havaita paikoissa, joissa valomerkin jälkeen sytytetään ”siivousvalot”. Koko paikka muuttuu, romantiikka katoaa, kun taas tilalle astuu toimistotunnelma.

Tanssilattian tunnelma syntyy välkkyvistä, eri värisistä ja discopallon heijastamasta valoista, kun taas keskusteluun tarkoitetuilla alueilla valaistus on usein himmeähköä ja väriltään lämmintä. Valaistuksen avulla saadaan myös korostettua tilan yksityiskohtia, kuten peilejä tai patsaita.

Saniteettitiloissa ja eteisauloissa taas valaistuksen tulee olla riittävän kirkas ja neutraalin värinen, jotta ulkonäön tarkastelu peilistä ja meikin korjaaminen onnistuvat helposti. Peileillä on toki oma roolinsa myös ravintolasaleissa tunnelman luojina ja tilan tunnun lisääjinä.

Valaistus ei kuitenkaan koskaan saa olla liian hämärä, jotta näkeminen vaikeutuu liikaa. Esimerkiksi tehostesavuja käytettäessä näkyvyys ei saa kadota kokonaan. Kynnykset ja portaat on hyvä aina valaista huomiovaloilla.

Sisustus vaikuttaa viihtyvyyden lisäksi ihmisten käyttäytymiseen
Sisustus ja huonekalut vaikuttavat yllättävän paljon paikan tunnelmaan, mutta esimerkiksi pöytien asettelulla ja korkeudella on ratkaiseva merkitys myös siihen, miten helposti paikassa tulee solmittua uusia tuttavuussuhteita. Korkeiden pöytien äärestä seisomasta tai baarijakkaralta tulee huomattavasti helpommin lähdettyä liikkeelle ja siirryttyä tanssilattialle tai naapuripöytään kuin matalan pöydän äärestä, mukavasta ja lähinnä nojatuolia muistuttavasta tuolista.

Lisäksi sillä on merkitystä, miten kaukana pöydät ovat toisistaan, onko pöytien välillä sermejä tai muita näkö- ja kulkuesteitä. On helppo ymmärtää, että omasta loosista ei yhtä helposti tule juteltua viereiseen pöytään kuin avoimella lattialla.

Lattiamateriaalien vaikutus viihtyvyyteen
Tanssilattian täytyy mielellään olla kova ja melko liukas, joten lakattu puulattia on siihen tarkoitukseen paras. Seurustelualueella taas miellyttävin vaihtoehto on kokolattiamatto, joka sekä tasoittaa ääniä että tuntuu miellyttävältä jalan alla. Erilaiset kivilattiat ovat myös suosittuja, mutta niiden haittapuolena on se, että putoavat tavarat myös varmasti rikkoutuvat. Eksoottisilla puulajeilla, pehmeillä matoilla ja kiiltävillä kivipinnoilla saadaan luotua ylellisyyttä, jota moni menomestoilta haluaa.