Joskus juhlimisesta ja hauskanpidosta voi tehdä itselleen myös ammatin. Helsingissä on pieneen kokoonsa nähden varsin monipuolinen ja vaihteleva valikoima baareja, yökerhoja, pubeja ja muita tanssipaikkoja. Toimintaa riittää viikon jokaisena päivänä ja tanssimaan voi lähteä myös keskellä viikkoa, jos viikonlopuksi on ehtinyt kerääntyä muuta tekemistä.
Yökerhot ovat nimensä mukaisesti yöllä auki olevia tanssipaikkoja, joihin ihmiset kerääntyvät pitämään hauskaa, juomaan ja kuuntelemaan musiikkia aina aamuneljään saakka. Ravintola- ja anniskeluala tuo monelle myös leivän pöytään ja menestyvä bisnes voi pullistaa huomattavasti myös yrittäjän kukkaroa. Tänä päivänä monen haaveena on oman baarin tai yökerhon perustaminen.
Euroopan säädetyimpiä toimialoja
Kun kyseessä on alkoholia anniskeleva toimiala, erityisesti Suomessa ravintoloita ja yökerhoja valvotaan ja säädellään hyvin tarkkaan verrattuna moniin muihin Euroopan maihin. Esimerkiksi Etelä-Euroopan, kuten Italian, Kreikan, Portugalin ja Espanjan maissa alkoholin anniskelu ja säädökset eivät ole läheskään yhtä tiukkoja kuin Suomessa, mikä tekee yökerhon perustamisesta ja pyörittämisestä hieman haastavampaa. Toisaalta säätely tuo myös turvallisuutta ja järjestäytyneisyyttä yökerhon toimintaan, jolloin bisneksen pyörittäminen on vakaampaa, kun asiakirjat, paperit ja mikä tärkeintä, asiakkaiden turvallisuus, ovat aina kunnossa.
Yökerhon pystyttäminen vaatii aikamoista paperisotaa, mutta tähänkin voi valmistautua hyvissä ajoin pitämällä yhteyttä alan viranomaisiin ja hakemalla neuvoa myös muilta anniskelualan yrittäjiltä. Vaikka uuden yökerhon pystyttäminen merkitsee uutta kilpailijaa muille Helsingin tanssiklubeille, alan yrittäjät tarjoavat mielellään tukeaan toisilleen.
Kuka voi pistää pystyyn yökerhon Helsinkiin?
Oli kyseessä sitten yökerhon, karaokebaarin tai tanssiravintolan perustaminen, yrittäjäksi voi lähteä aivan kuka vaan. Yrittäjyys ei kuitenkaan ole yhdessä yössä syntynyt idea, vaan se vaatii hurjasti intohimoa alaan, paineensietokykyä, oma-aloitteisuutta ja tietysti toimivan liikeidean, jonka varaan kannattava yritystoiminta rakennetaan. Erityisesti anniskelualalla, josta löytyy Helsingissä paljon kilpailua ja toinen toistaan menevämpiä ja suositumpia tanssipaikkoja, on hyvä liikeidea ja alan kokemus menestymisen perusedellytyksiä.
Erityisesti yökerhon perustaminen vaatii rohkeutta, avoimuutta ja ulospäinsuuntautuneisuutta. On tärkeää luoda kontakteja muihin alan toimijoihin ja panostaa sekä aikaa että rahaa asiakassuhteiden ja yhteistyökumppaneiden hankintaan ja ylläpitoon. Kun liikeidea on selkeä ja intohimoa ja osaamista alaan löytyy, on yökerhon rahoitus saatava seuraavaksi kuntoon.
Yökerhon perustaminen vaatii rahaa ja aikaa
Yökerhon perustaminen vaatii paljon rahaa ja sitä täytyy usein hakea finanssirahoitusta tarjoavilta tahoilta. Lainan hakemista ei tarvitse pelätä, sillä tilanne on monelle yrittäjälle tuttu. Usko tai älä, yksi yleisimmistä yrittäjän virheistä onkin liiallinen perustamiskuluissa säästely, jolloin rahanpuutteen tai huonosti lasketun budjetin takia yritystoiminta ei pääse koskaan kunnolla nousuun.
Yrittäjä voi hakea yrityslainaa pankista, sijoitusyhtiöiltä ja yksityissijoittajilta tai vakuudettomiin lainoihin erikoistuneilta rahoituspalveluilta. Pankkien lainat ovat viime vuosina vaikeutuneet erityisesti aloittelevien yrittäjien kohdalla, sillä pankit vaativat todisteita yrityksen kannattavuudesta ja tuottavuudesta. Vaikka liiketoimintasuunnitelma olisi kuinka hyvä, harvoin yrittäjä pystyy todistamaan toimintansa kannattavuuden yrityksen alkuvaiheessa. Tämän lisäksi pankkien lainanhaun odotusajat venyvät toisinaan todella pitkiksi.
Pankkialan vaikeuksien myötä monet yritykset turvautuvat yhä enemmän muihin rahoituspalveluihin. Tämänkaltainen yritysrahoitus on vakuudeton yrityslaina, jonka hakemiseen menee parhaillaan vain muutama minuutti. Lainan hakemiseen ei pankin tavoin vaadita myöskään tilinpäätöstä, kassavirtalaskelmaa tai liiketoimintasuunnitelmaa.
Helsingin yöelämä on vilkasta ja alalla riittää tekemistä myös yökerhoyrittäjien mukaan. Mahdollisuuksia siis alalla on, aina kun intohimoa työhön ja yrittäjyyteen löytyy. Kun paperiviidakosta ja byrokratiasta on selvitty, rahoitus on kunnossa ja liiketilat ovat valmiina asiakkaiden vastaanottamiseen, voi yökerhoyrittäjän tie menestykseen viimein alkaa.